Hoe wij 3D printen

3D printen is een snelle, efficiënte en ijzersterke productietechniek. Eén die het productieproces aanzienlijk versnelt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Bovendien zijn de instapkosten laag. Hoe werkt 3D printen precies? Welke vormen en producten kunnen we printen? En wat zijn de voordelen? In dit blog vertellen we je alles over de mogelijkheden die wij hierin bieden.


Hoe werkt 3D printen?

3D printen staat voor driedimensionaal printen. Met behulp van een digitaal ontwerp en een 3D printer, kunnen producten door middel van digitale lichtsynthese worden opgebouwd en print je in een handomdraai producten in elke soort en maat. Van kleine plastic dopjes tot complete productlijnen. Onderdelen, instrumenten en tools die gemaakt zijn met een 3D printer doen in kwaliteit niet onder voor de traditionele technieken, zoals spuitgieten. Je kunt rekenen op een perfect eindproduct!


Onze professionele 3D printer

Je kunt je voorstellen dat een handzame kantoorprinter geen complete productlijnen kan afdrukken! Hoe werkt 3D printen bij QDP? Onze printer is een geavanceerde machine, een professionele alleskunner die dag en nacht doorwerkt. Met behulp van digitale lichtprojectie, zuurstofdoorlatende lenzen en UV-uithardbare harsen wordt een fotochemisch proces in gang gezet. Vervolgens wordt het ontwerp in een oven voorzien van geforceerde circulatie en verhit. Eenmaal afgekoeld en uitgehard, resulteert dit in een ijzersterk en kras- en slijtvast eindproduct.


Leestip: Duurzaam 3D printen


Welke producten kun je 3D printen?

3D printen werkt op basis van een digitaal ontwerp, die je via een computerverbinding of bluetooth connectie inlaadt. Het ontwerp kan letterlijk elke vorm aannemen die je wilt. Om die reden wordt deze techniek ook veel gebruikt om losse onderdelen te vervangen of om kleine, praktische oplossingen te realiseren. Qua producten kun je denken aan automotive onderdelen, medische instrumenten en producten voor de consumentenmarkt. Maar in principe biedt onze professionele printer voor elke vraag een oplossing! Het grote voordeel van printen is dat je productie hiermee vele malen sneller gaat. Ter illustratie: onze levertijd bij 3D printen is twee weken en met spoed binnen 48 uur. Bij spuitgieten is dit zes tot acht weken. Daarnaast is er geen tooling nodig – zoals een mal – wat ervoor voor zorgt dat de opstartkosten laag zijn. Snelle productie en lage kosten, win-win dus!

Bekijk ons werk

En zie wat wij voor onze klanten ontwerpen en produceren.