VEEL GESTELDE VRAGEN

Welkom op onze pagina met veelgestelde vragen

Hier vindt je antwoorden op de meest gestelde vragen over onze diensten. We hopen dat de informatie die we hier bieden nuttig voor jouw is en dat we hiermee jouw vragen kunnen beantwoorden. Mocht je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via de contactpagina. Wij staan altijd klaar om je te helpen

Spuitgieten

Spuitgieten is een aangewezen productietechniek voor het maken van complexe vormen met een hoge nauwkeurigheid en een gladde afwerking. Dit maakt het geschikt voor het maken van onderdelen met precieze afmetingen en eigenschappen, zoals bijvoorbeeld auto-onderdelen, elektronica, medische apparatuur en speelgoed. Bovendien kan spuitgieten met een hoge productiesnelheid worden uitgevoerd, wat het geschikt maakt voor grote productievolumes. Spuitgieten kan ook worden gebruikt met een breed scala aan kunststoffen, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen en eindproducten.

Spuitgieten is een techniek waarbij kunststof in de vorm van granulaat of poeder wordt omgesmolten tot een vloeibare massa, waarna deze onder hoge druk wordt ingespoten in een zogeheten matrijs. Die matrijs heeft een holte in de vorm van het eindproduct. Door de vloeibare massa te koelen stolt deze, waarna het product uit de matrijs kan worden verwijderd. Spuitgieten behoort tot de meest gebruikte technieken voor het vervaardigen van kunststof onderdelen. Gezien het feit dat de productiekosten van matrijzen relatief hoog zijn, wordt er doorgaans alleen van de spuitgiettechniek gebruik gemaakt voor producten die in hogere aantallen geproduceerd moeten worden. Afhankelijk van het product kan het vanaf 500 stuks al interessant zijn.

Er zijn vele verschillende kunststoffen die gebruikt kunnen worden voor spuitgieten, zoals polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), polycarbonaat (PC), polyvinylchloride (PVC) en vele anderen. Het is zeer belangrijk om een kunststof te kiezen die geschikt is voor de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen van het eindproduct. QDP kan u hierin zeer goed adviseren, gezien de jarenlange ervaring in productontwikkeling en kennis van spuitgieten.

Spuitgieten biedt verschillende voordelen in vergelijking met andere vormen van gieten. Een van de voornaamste voordelen is dat spuitgieten het mogelijk maakt om complexe vormen te maken met een hoge nauwkeurigheid en een gladde afwerking. Dit maakt het proces geschikt voor het maken van onderdelen met precieze afmetingen en eigenschappen. Bovendien kan spuitgieten met een hoge productiesnelheid worden uitgevoerd, wat het proces geschikt maakt voor grote productievolumes. Andere voordelen van spuitgieten zijn dat het materiaalverspilling minimaliseert en dat het proces kan worden gebruikt met een breed scala aan kunststoffen.

Het is moeilijk om een algemeen antwoord te geven op de kosten van het laten maken van een matrijs voor spuitgieten, omdat deze kosten sterk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de matrijs en het materiaal waaruit de matrijs gemaakt wordt. De matrijzen die QDP maakt beginnen bij € 2.000,- . 

Het is moeilijk om een algemeen antwoord te geven op de levensduur van een matrijs voor spuitgieten, omdat deze kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal waaruit de matrijs gemaakt is, de kwaliteit van de matrijs, de frequentie waarmee de matrijs gebruikt wordt en de manier waarop de matrijs wordt onderhouden. In sommige gevallen kan een matrijs meerdere jaren meegaan, terwijl in andere gevallen de levensduur korter kan zijn. Het is belangrijk om de matrijs goed te onderhouden en om op tijd te vervangen als dit nodig is om de productie-efficiëntie en de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen. QDP geeft u een goed advies over de levensduur, zodat u daar geen zorgen over hoeft te maken en tevens niet een veel te dure matrijs koopt.

Het maken van een matrijs neemt 6 tot 8 weken in beslag. Dit is afhankelijk van de grootte, complexiteit en materiaal van de matrijs.

De setup kosten worden iedere productierun berekend. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om de matrijs in de machine te installeren, het aanspuitkanaal te reinigen zodat het juiste materiaal verwerkt kan worden, de matrijs en machine op temperatuur te brengen en de juiste procesparameters in te geven, zodat er een product gespoten kan worden die er visueel goed uitziet en voldoet aan de maten die op tekening staan.

Het spuitgieten van materialen kan een duurzame manier zijn om producten te maken, afhankelijk van de materialen die worden gebruikt en hoe de producten worden gebruikt. In het algemeen kan spuitgieten een efficiënte manier zijn om producten te maken omdat het relatief weinig afval creëert en de precisie van de vormen kan worden gecontroleerd. Bovendien kan spuitgieten ook worden gebruikt om recycling te bevorderen door het hergebruik van oude materialen in nieuwe producten. Echter, als de materialen die worden gebruikt niet duurzaam zijn of als de producten op een onduurzame manier worden gebruikt, kan het spuitgietproces zelf niet duurzaam zijn.

Bij 2K spuitgieten worden twee materialen met verschillende eigenschappen, kleuren of niveaus van hardheid in één spuitgietproces verwerkt tot één eindproduct. Het kan ook in 2 productie stappen, dit is een goedkopere manier en heeft de voorkeur bij kleine oplages. 

Bekende voorbeelden zijn o.a. handvatten van fietsen, tandenborstels met een harde steel en een zachte greep, bediening knoppen.

In onze spuitgietfabriek in China is het ook mogelijk om halffabricaten te laten assembleren tot eindproduct. Wij kunnen hierbij de inkoop van de benodigde onderdelen verzorgen. Daarnaast kunnen we uw product voorzien van een passende verpakking die goed beschermt en de juiste uitstraling heeft.

Voor uw product kunnen wij alle professionele documentatie verzorgen. Van 2D- en 3D-impressies en animaties tot catalogi en handleidingen.

Wij leveren uw producten worldwide van deur tot deur. Hiervoor werken we nauw samen met betrouwbare logistieke partners die het vervoer door de lucht, over zee en over land realiseren. Wij regelen hierbij ook alle benodigde documenten, douaneformaliteiten en betaling van invoerrechten. Ontzorgen zit in onze genen!

Wij leveren altijd onder DDP voorwaarde. Dit staat voor Delivered Duty Paid (Incoterms). QDP is verantwoordelijk voor het afleveren van de goederen op de gewenste plaats in het land van de koper en betaalt alle kosten om de goederen naar de bestemming te brengen, inclusief invoerrechten en belastingen. DDP is een non-maritieme conditie en kan worden gebruikt voor alle vormen van vervoer.

Ontwerp en ontwikkeling

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om een nieuw product op de markt te brengen:

 1. Bedenk een nieuw productidee en onderzoek of er vraag naar is op de markt.
 2. Maak een prototype van het product en test het om te zien of het voldoet aan de behoeften en wensen van de klanten.
 3. Breng het product in productie en creëer een marketingplan om het product bekend te maken bij het publiek.
 4. Verkoop het product via winkels, online verkoopplatforms of rechtstreeks aan de klanten.
 5. Blijf het product verbeteren en nieuwe verkoopkanalen ontdekken om de verkoop te stimuleren.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het product van hoge kwaliteit is en aan de behoeften van de klanten voldoet. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je een duidelijk marketingplan hebt om het product bekend te maken bij het publiek en de verkoop te stimuleren.

Productontwikkeling is het proces waarbij een nieuw product of een verbeterd product wordt ontworpen en ontwikkeld. Dit proces omvat meestal verschillende stappen, zoals onderzoek naar de behoeften van de klanten, het ontwerpen van het product, het testen van prototypes en het uiteindelijk lanceren van het product op de markt. Het doel van productontwikkeling is om nieuwe of verbeterde producten te maken die aan de behoeften van de klanten voldoen en die succesvol zullen zijn op de markt.

Doorgaans hebben wij 6 tot 8 weken nodig voor het maken van uw matrijs. Na het testen van de matrijs sturen wij de samples naar u op ter goedkeuring. Wanneer de producten goedgekeurd zijn kunnen wij de producten, afhankelijk van de productiegrootte, in 2 tot 3 weken produceren. Het verzenden kost, afhankelijk van de keuze voor voor luchtvracht of zeevracht, respectievelijk 1 of 6 weken.

De kosten om een product te laten maken kunnen sterk variëren afhankelijk van het type product en de specifieke eisen die er aan het product gesteld worden. Bovendien kunnen de kosten ook afhangen van het aantal producten dat gemaakt moet worden en de hoeveelheid tijd en middelen die nodig zijn om het product te ontwikkelen. In het algemeen kunnen de kosten van productontwikkeling een aanzienlijk deel van de totale kosten van een product uitmaken, dus het is belangrijk om deze kosten goed in de gaten te houden en te beheersen.

Een product prototype is een vroege versie van een product dat gebruikt wordt om het ontwerp en de werking van het product te testen en te verfijnen. Een prototype is meestal een fysiek model van het product dat gemaakt is met behulp van materialen die vergelijkbaar zijn met de materialen die later gebruikt zullen worden om het eindproduct te maken. Prototypes kunnen worden gebruikt om te testen hoe het product werkt in de praktijk, om het ontwerp te verbeteren en om te bepalen of het product aan de behoeften van de klanten voldoet.

Er zijn drie belangrijke vormen van product prototyping:

 1. Rapid prototyping, ook wel snel prototyping genoemd, is een techniek waarbij een prototype snel en efficiënt gemaakt kan worden met behulp van technologieën zoals 3D-printing. Dit maakt het mogelijk om snel verschillende prototypes te maken en te testen om het ontwerp te verbeteren.
 2. Virtual prototyping (Digital Twin) is een techniek waarbij een prototype niet fysiek gemaakt wordt, maar in plaats daarvan op een computer gesimuleerd wordt. Dit maakt het mogelijk om het ontwerp en de werking van het product te testen zonder dat er fysieke prototypes gemaakt hoeven te worden.
 3. Working prototypes zijn prototypes die werken zoals het eindproduct zal werken. Deze prototypes worden vaak gebruikt om te testen of het product aan de behoeften van de klanten voldoet en om het ontwerp verder te verfijnen. Working prototypes zijn vaak gemaakt met behulp van dezelfde materialen en technieken die later gebruikt zullen worden om het eindproduct te maken.

Er zijn verschillende manieren om een prototype van een product te creëren, afhankelijk van de specifieke eisen van het product en de beschikbare middelen. Een aantal stappen die vaak genomen worden om een prototype te maken zijn:

 1. Maak een gedetailleerd ontwerp van het product met behulp van tekeningen of computerprogramma’s zoals CAD-software.
 2. Kies de materialen die gebruikt zullen worden om het prototype te maken. Dit kan bijvoorbeeld kunststof, metaal of hout zijn.
 3. Maak een prototype van het product met behulp van traditionele handwerktechnieken of met behulp van technologieën zoals 3D-printing.
 4. Test het prototype om te bepalen of het product werkt zoals verwacht en of het aan de behoeften van de klanten voldoet.
 5. Pas het ontwerp aan indien nodig en maak eventueel nieuwe prototypes om te blijven verbeteren totdat het product aan alle eisen voldoet.

Prototyping is belangrijk omdat het een effectieve manier is om het ontwerp en de werking van een product te testen en te verfijnen voordat het product op grote schaal geproduceerd wordt. Door prototypes te maken en te testen, kunnen eventuele problemen en ontwerpfouten opgespoord en verholpen worden voordat het product op de markt komt. Dit kan helpen om te voorkomen dat er producten op de markt komen die niet aan de behoeften van de klanten voldoen, wat kan leiden tot klachten en financiële verliezen. Bovendien kan prototyping ook helpen om het ontwerp te verbeteren en om te bepalen of het product succesvol zal zijn op de markt.

Productinnovatie is het proces waarbij nieuwe of verbeterde producten ontwikkeld worden die aan de behoeften van de klanten voldoen. Productinnovatie kan betrekking hebben op zowel nieuwe producten als op bestaande producten die verbeterd worden. Het doel van productinnovatie is om producten te maken die uniek zijn, die aan de behoeften van de klanten voldoen en die succesvol zullen zijn op de markt. Productinnovatie kan bijdragen aan het succes van een bedrijf door het te helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie en door te zorgen dat het bedrijf blijft voldoen aan de veranderende behoeften van de klanten.

Er zijn verschillende vormen van innovatie, afhankelijk van de context waarin de innovatie plaatsvindt en de specifieke doelen van het innovatieproces. Een aantal vormen van innovatie zijn:

 1. Technologische innovatie, waarbij nieuwe of verbeterde technologieën gebruikt worden om producten en diensten te ontwikkelen.
 2. Procesinnovatie, waarbij nieuwe of verbeterde processen gebruikt worden om producten en diensten te ontwikkelen of om bestaande processen te verbeteren.
 3. Organisatorische innovatie, waarbij nieuwe of verbeterde organisatiestructuren en -processen gebruikt worden om de efficiëntie en het succes van een organisatie te verbeteren.
 4. Marktinnovatie, waarbij nieuwe of verbeterde producten en diensten ontwikkeld worden om te voldoen aan de behoeften van de klanten en om een concurrentievoordeel te behalen.
 5. Sociaal-maatschappelijke innovatie, waarbij nieuwe of verbeterde producten en diensten ontwikkeld worden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren.

Productinnovatie is belangrijk omdat het helpt om het succes en de groei van een bedrijf te bevorderen. Door nieuwe of verbeterde producten te ontwikkelen die aan de behoeften van de klanten voldoen, kan een bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie en kan het een concurrentievoordeel behalen. Bovendien kan productinnovatie ook helpen om de klanttevredenheid te verhogen en om de omzet en winst van het bedrijf te verhogen. Verder kan productinnovatie ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen.

Er zijn een aantal dingen die nodig zijn om productinnovatie te kunnen realiseren, waaronder:

 1. Een duidelijke visie op de toekomstige behoeften van de klanten en de markt.
 2. Een team van ervaren en deskundige medewerkers die betrokken zijn bij het innovatieproces.
 3. Toegang tot de juiste technologieën en middelen om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen.
 4. Een flexibele en innovatieve organisatiecultuur die gericht is op continu verbetering en ontwikkeling.
 5. Sterke samenwerking met andere afdelingen binnen het bedrijf en met externe partijen zoals leveranciers en klanten.
 6. Voldoende financiële middelen om het innovatieproces te ondersteunen en te versterken.

3D PRINTEN

3D printing, ook wel bekend als Additive Manufacturing, is een proces waarbij een object laag voor laag wordt opgebouwd uit een breed scala aan materialen. Dit betekent dat vele verschillende materialen gebruikt kunnen worden voor 3D printing, waaronder plastic, metaal, keramiek, hout, gips en zelfs chocolade. Het type materiaal dat gebruikt wordt hangt af van de toepassing van het eindproduct en de specifieke eigenschappen die nodig zijn. 3D printing biedt de mogelijkheid om unieke en complexe vormen te creëren die anders moeilijk of onmogelijk te maken zouden zijn met traditionele fabricagemethoden.

De kosten van 3D printing kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal dat gebruikt wordt, de grootte en complexiteit van het object dat geprint wordt, en de leverancier van de 3D printing-diensten. In sommige gevallen kan 3D printing een betaalbare manier zijn om prototypes of kleine series van producten te maken, terwijl in andere gevallen de kosten hoger kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om verschillende leveranciers te vergelijken en om de kosten af te wegen tegen de voordelen van 3D printing voor de specifieke toepassing. Neem contact op voor een prijsindicatie.

3D printing, ook wel bekend als Additive Manufacturing, is een proces waarbij een object laag voor laag wordt opgebouwd uit een breed scala aan materialen. Dit gebeurt door middel van een 3D printer, die een digitaal ontwerp van het object omzet in fysieke lagen die op elkaar gestapeld worden om het eindproduct te vormen. 3D printing biedt de mogelijkheid om unieke en complexe vormen te creëren die anders moeilijk of onmogelijk te maken zouden zijn met traditionele fabricagemethoden. Deze technologie wordt steeds meer gebruikt in verschillende industrieën, zoals de medische sector, de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en de bouw.

Ja, Carbon 3D printing is een vorm van 3D printing die gebruikmaakt van een speciaal soort koolstofpolymeer om objecten te maken met een hoge sterkte en precisie. Dit materiaal wordt verwarmd en onder druk in een vloeibare toestand gebracht, waarna het onder invloed van licht uitgestraald door een laser solidificeert tot het eindproduct. Carbon 3D printing biedt de mogelijkheid om complexe vormen te maken met een gladde afwerking en een hoge nauwkeurigheid, wat het geschikt maakt voor verschillende toepassingen, zoals medische apparatuur, auto-onderdelen en sportartikelen.

Ja, het is mogelijk om metaal te 3D-printen. De technologie hiervoor wordt metalen poederbedfusie (metal powder bed fusion) genoemd en werkt door dunne lagen metaalpoeder op te bouwen en vervolgens te smelten met een laser of andere energiebron om het metaal te laten versmelten en vormen. Dit proces kan worden gebruikt om complexe metalen onderdelen te maken die nauwkeurig kunnen worden geproduceerd met minimale afval. Echter, het 3D-printen van metaal is een complex proces en vereist speciale apparatuur en expertise, dus het is belangrijk om professionele bedrijf in te schakelen als je metalen onderdelen wilt 3D-printen.

Ja, kunststof is een van de meest gebruikte materialen voor 3D printing, omdat het gemakkelijk te verwerken is en een breed scala aan eigenschappen kan hebben. Er zijn vele verschillende soorten kunststof die gebruikt kunnen worden voor 3D printing, waaronder acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), polylactide (PLA), nylon (PA) en polycarbonaat (PC). De keuze van het juiste type kunststof hangt af van de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen van het eindproduct.

Ja, het is mogelijk om gerecycled plastic te gebruiken voor 3D printing. Het gerecyclede plastic wordt eerst gezuiverd en verwerkt tot een vorm die geschikt is voor 3D printing, zoals filament of poeder. Dit gerecyclede plastic kan vervolgens worden gebruikt in dezelfde manier als nieuw plastic voor het maken van objecten met behulp van 3D printing. Gerecycled plastic biedt verschillende voordelen, zoals het minimaliseren van materiaalverspilling en het verminderen van de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen. Het is belangrijk om te onthouden dat het gerecyclede plastic niet altijd even sterk of stabiel kan zijn als nieuw plastic, afhankelijk van de oorspronkelijke kwaliteit van het gerecyclede materiaal.

Er zijn bijna geen beperkingen wat betreft wat je kunt 3D-printen. De technologie wordt gebruikt om allerlei soorten objecten te maken, van kleine onderdelen voor elektronica tot grote structuren zoals gebouwen. De meeste 3D-printers werken door steeds dunne lagen materiaal op te bouwen om een 3D-object te creëren, dus je kunt bijna elke vorm maken die je wilt. De meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor 3D-printen zijn kunststoffen, maar er zijn ook 3D-printers die met metaal, hout, nylon en zelfs chocolade kunnen werken.

Bekende voorbeelden zijn o.a. handvatten van fietsen, tandenborstels met een harde steel en een zachte greep, bediening knoppen.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Wil je meer informatie over kunststof spuitgieten en over wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend een brainstormgesprek aan met onze specialisten, of gebruik de online rekentool voor een prijsindicatie.

Jouw vrijblijvende offerte op maat

Onze ideale combinatie: hoogwaardig product design en low-cost productie.