Carbon3D en QDP werken samen om duurzame productieprocessen te bevorderen met behulp van Carbon Digital Light Synthesis™ (DLS) technologie. Door innovatieve methoden zoals oplosmiddelvrije spin-cleaning, biogebaseerde grondstoffen, materiaalbesparing met geavanceerde geometrieën en recycling zetten zij zich in om de milieu-impact te verminderen.
Vermindering van gevaarlijk afval
QDP heeft een oplosmiddelvrije reinigingsmethode ontwikkeld, genaamd spin-cleaning, die het gebruik van schadelijke oplosmiddelen elimineert. Deze methode maakt gebruik van centrifugale krachten om overtollige hars van onderdelen te verwijderen. Bovendien kan overtollige hars worden hergebruikt, wat zowel afval als productiekosten verlaagt.
Voor onderdelen die nog steeds oplosmiddelen nodig hebben, gebruikt Carbon3D een destillatiemethode voor het recyclen van isopropylalcohol (IPA). In één jaar tijd heeft Carbon3D 6.000 liter IPA gedestilleerd en opnieuw gebruikt, wat aanzienlijk bijdraagt aan afvalreductie. Daarnaast worden grote verpakkingen ingezet om verpakkingsafval te verminderen, wat vooral effectief is in grootschalige productiefaciliteiten.
Bio-gebaseerde grondstoffen
Om de afhankelijkheid van aardolie te verminderen, maakt Carbon3D gebruik van biogebaseerde grondstoffen die worden gewonnen uit hernieuwbare bronnen zoals planten of microben. Deze grondstoffen hebben een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en verbruiken minder niet-hernieuwbare energie in vergelijking met aardoliegebaseerde materialen.
Vermindering van broeikasgasemissies met behulp van biogebaseerde bouwstenen voor polyurethanen.
Carbon3D werkt samen met DuPont Tate & Lyle om biogebaseerde bouwstenen voor polyurethanen te integreren in hun harsformuleringen. Twee producten die van deze duurzame aanpak profiteren zijn:
- EPU 44: Dit elastomeer bevat 40% biogebaseerde componenten en wordt gebruikt in de 4DFWD hardloopschoen van adidas. Dit materiaal biedt een hoge energieteruggave en verlenging zonder concessies te doen aan de prestaties.
- RPU 130: Dit stijve polyurethaanmateriaal bevat 25% biogebaseerde componenten en combineert een hoge slagvastheid met thermische stabiliteit tot 120°C. Het wordt toegepast in diverse sectoren, waaronder de automobielindustrie en consumentengoederen.
Dematerialisatie en gewichtsreductie
Additive manufacturing biedt unieke mogelijkheden voor lichtgewicht ontwerpen en materiaalbesparing door complexe geometrieën te creëren die met traditionele productiemethoden onmogelijk zijn. QDP maakt gebruik van lattice structuren die de sterkte maximaliseren met minimaal materiaalgebruik.
Met behulp van geavanceerde softwaretools zoals Design Engine™ Pro en CogniCAD kunnen ontwerpen eenvoudig worden geoptimaliseerd voor gewichtsbesparing. Dit leidt niet alleen tot lagere materiaalkosten, maar draagt ook bij aan CO2-reductie door gewichtsvermindering in de transport- en luchtvaartindustrie.
Gewichtsbesparing van een camerabevestiging voor een commerciële drone met behulp van Carbon’s CogniCAD.
Recycling en hergebruik
Carbon3D streeft naar een circulaire economie door hergebruik en recycling van materialen te bevorderen. De 3D-printers van Carbon3D maken gebruik van cassette-systemen die tot wel 95% van hun levensduur herbruikbaar zijn. Bovendien werkt Carbon3D aan mechanische en chemische recycling van 3D-geprinte onderdelen:
- Mechanische recycling: Elastomeren zoals EPU 41 en EPU 44 kunnen worden gerecycled door ze te vermalen en te hersmelten. Dit proces behoudt tot 70-80% van de oorspronkelijke mechanische eigenschappen, wat hergebruik mogelijk maakt zonder grote prestatiedaling.
- Chemische recycling: Carbon3D ontwikkelt een innovatief chemisch recyclingproces om polymeren terug te brengen naar hun oorspronkelijke grondstoffen, die vervolgens opnieuw kunnen worden gebruikt in nieuwe harsformuleringen. Dit zorgt voor volledig circulaire productie zonder kwaliteitsverlies.
Recycling door hersmelten van een EPU 41-tussenzool naar een nieuwe vorm.
Duurzaamheid als kernwaarde
Carbon3D en QDP zetten zich in om de milieu-impact van additieve productie te minimaliseren door duurzaamheid te integreren in elk aspect van productontwikkeling. Van innovatieve reinigingsmethoden en biogebaseerde grondstoffen tot geavanceerde ontwerptools en recyclinginitiatieven, wij lopen voorop in duurzaam 3D-printen.
Met een voortdurende focus op duurzaamheid en innovatie blijve we de norm bepalen voor milieuvriendelijke productieprocessen in de 3D-printindustrie.
Wilt u meer weten over duurzame 3D-printmaterialen? Ontdek de mogelijkheden op onze website of bereken direct de prijs voor uw duurzame onderdelen met onze online calculator.
Waarom kiezen voor duurzame 3D-printmaterialen van Carbon3D?
Lagere milieu-impact door biogebaseerde grondstoffen en chemische recycling.
- Kostenbesparing door materiaalbesparing en hergebruik van hars.
- Verbeterde prestaties zonder concessies aan kwaliteit en duurzaamheid.
- Ondersteuning van circulaire economie met innovatieve recyclingprocessen.
Kies voor duurzame productie met Carbon3D materialen en draag bij aan een beter milieu zonder in te leveren op kwaliteit en prestaties!