Kunststof: van grondstof naar eindproduct

Wist je dat kunststoffen van natuurlijke, organische materialen worden gemaakt? Van kool, aardgas, zout en ruwe olie bijvoorbeeld. Voor kunststof producten worden op hun beurt verschillende productietechnieken ingezet. In dit artikel vertellen we je alles over de reis van grondstof naar eindproduct en de mogelijkheden die wij hierin bieden als specialist in spuitgieten en 3D printen.


Hoe wordt kunststof gemaakt?

Kunststof staat niet bovenaan het lijstje met meest duurzame producten. Toch is de herbruikbare vorm duurzamer dan je denkt! De grondstoffen van kunststof zijn namelijk organische materialen: zout, cellulose, kool, aardgas en ruwe olie bijvoorbeeld. De twee belangrijkste processen die bij de productie van kunststoffen worden gebruikt zijn: polymerisatie en polycondensatie. Hiermee worden de verschillende grondstoffen aan elkaar verbonden en de structuur bepaald.


Kunststof producten maken

Kunststof is zelf ook een grondstof, voor uiteenlopende producten. Ze kunnen met verschillende technieken worden vervaardigd. Bij QDP bieden we de mogelijkheid om producten te spuitgieten en 3D printen. Een overzicht:


Spuitgieten

Bij spuitgieten wordt vloeibaar plastic in een mal gegoten en vervolgens worden de holtes gevuld met granulaat: dit zijn kunststof korrels die in de trechter van de spuitgietmachine worden gegoten en vervolgens worden verhit totdat het een vloeibare substantie is. Het materiaal wordt onder hoge druk in de matrijs geïnjecteerd. Nu hoeft de vorm alleen nog maar af te koelen. Het grote voordeel van spuitgieten is dat je hiermee snel veel identieke producten kunt produceren, voor een complete serie bijvoorbeeld. Iets om rekening mee te houden is dat er eerst een mal gemaakt moet worden en de opstartkosten hiermee relatief hoog zijn.


Leestip: De voordelen van spuitgieten


3D printen

Bij onze Carbon 3D printer wordt met behulp van digitale lichtprojectie, zuurstofdoorlatende lenzen en UV-uithardbare harsen een fotochemisch proces in gang gezet. Vervolgens wordt het product in een oven voorzien van verhit. Onze professionele Carbon 3D-printer maakt producten van topkwaliteit. De afmetingen die de printer aankan zijn 18,9 x 11,8 x 32,6 centimeter. Elk product binnen deze dimensies is te realiseren. De grote voordelen van 3D printen zijn de korte doorlooptijd en de lage instapkosten.


Leestip: De voordelen van 3D printen


De voordelen van kunststof

  • Grote ontwerpvrijheid
  • Je kunt er waterdichte producten mee maken
  • Kunststof is kras- en slijtvast
  • Het is lichtgewicht
  • In veel verschillende complexe vormen te gieten
  • Bestand tegen verschillende chemisch aggresieve stoffen
  • Kunststof is goedkoop en relatief snel te produceren in grote oplagen
  • Minder onderdelen in het eindproduct

Bekijk ons werk

En zie wat wij voor onze klanten ontwerpen en produceren.