QDP heeft ruime ervaring met 3D printing

3D printen is een productietechniek waarbij de printer een 3D ontwerp (een tekenbestand) omzet naar een 3D product, er zijn veel voordelen met betrekking tot 3D printen. Het product wordt op die manier met een speciale technologie zonder lagen als een solide model opgebouwd en kan in elke soort, maat en in verschillende materiaalsoorten worden gemaakt. Een duurzame techniek, met een korte aanlooptijd! We hebben deze én alle andere voordelen van 3D printen voor je op een rij gezet.

Hoe werkt 3D printen?

Van drone- tot auto-onderdelen en instrumenten voor de medische wereld: 3D printen biedt een scala aan mogelijkheden! De professionele printers die hiervoor worden gebruikt, zijn anders dan een handzame 3D printer op kantoor. Het zijn de grootsten in hun soort. De producten kunnen van verschillende materialen worden gemaakt: kunststof of metaal bijvoorbeeld. Deze worden laag voor laag opgebouwd, met behulp van lichtprojectie. De chemische reactie die hierbij ontstaat zorgt ervoor dat de moleculen van het product smelten en verbinden, waardoor de materialen nog sterker worden. Hierdoor heeft een 3D geprint product uitstekende mechanische en solide eigenschappen.

Lattice ontwerp, mogelijk gemaakt door onze Carbon3D®printer.

5 voordelen van 3D printen

De voordelen van 3D printen zijn net zo divers als de mogelijkheden qua ontwerp en ontwikkeling! En wist je dat het ook een hele duurzame techniek is? Een top 5.

1.    De voordelen van 3D printen in vormgeving

Met 3D printen ben jij de designer van je eigen product. De printer kan, op basis van een tekenbestand, elke vorm creëren. Deze technische tekening maken de 3D specialisten van QDP voor je, aan de hand van een schets die we samen opstellen na een kennismakingsgesprek.

2.    De keuzevrijheid in materiaal

Een ander groot voordeel aan 3D printen is de keuzevrijheid in het materiaalsoort. Onze Carbon printer is next level op het gebied van printen! We kunnen een breed scala aan kunststoffen inzetten om de gewenste eigenschappen te realiseren.

3.    3D printen is duurzaam

3D printen is ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is namelijk een duurzame productietechniek. De producten kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk worden gereproduceerd. Dit maakt het onnodig om een grote voorraad in te slaan, waarvan een deel mogelijk in de afvalbak belandt. Tijdens het productieproces ontstaat bijna geen afval, want er wordt nooit meer materiaal geprint dan nodig.

4.    Snelle productontwikkeling

Met 3D printen wordt het productieproces aanzienlijk versneld. De techniek stelt minder eisen aan het ontwerp en er hoeven geen mallen te worden gemaakt, zoals bij spuitgieten wel het geval is. Ter vergelijking: bij spuitgieten geldt een levertijd van enkele maanden, bij 3D printen ga je binnen één á twee weken van schets naar eindproduct.

Leestip: De voordelen van spuitgieten

5.    Het ontwerp is flexibel

Kom je er tijdens de prototyping achter dat het ontwerp niet helemaal volstaat? Dan is doorontwikkelen een kwestie van een nieuw 3D model maken!

Bekijk ons werk

En zie wat wij voor onze klanten ontwerpen en produceren.