Ontwerp en Ontwikkeling

Naast het maken van producten, kunnen wij ook al eerder in het productieproces aanhaken. We ondersteunen graag bij ontwerp en ontwikkeling! QDP heeft een uitgebreide kennis van verschillende kunststofproducten en wij weten als geen ander hoe de gewenste ontwerpen gerealiseerd kunnen worden.

Vooraf stellen we de eisen van het product vast en, met behulp van een nauwkeurig stappenproces, kunnen wij het perfecte ontwerp van A tot Z voor je uitwerken, testen, verbeteren en tot slot realiseren. We vertellen je graag meer over hoe ontwerp en ontwikkeling samenkomt in onze fabriek.

In het ontwerp komt alles samen

Het ontwerp is de basis voor je product. De eerste stap is een analyse maken van het gewenste product en de specifieke eisen hierbij vast te stellen. We kijken naar het doel, de vorm, het juiste materiaal, het aantal stuks dat geproduceerd moet worden en mogelijke andere eisen.

Van te voren stellen we een budget vast en die houden we tijdens de analyse altijd in ons achterhoofd. Aan de hand van verschillende concepten en evaluatierondes realiseren we uiteindelijk een op maat gemaakt ontwerp, waarna we verder kunnen met de prototyping en de productie.

Maatwerk

Maatwerk is essentieel om aan de eisen van een klant te kunnen voldoen. Op basis van de analyse van je product bepalen we de best passende vorm en materiaalkeuze. Vaak zijn er meerdere concepten mogelijk en zetten we de verschillende voor- en nadelen voor je op een rij.

We leggen de concepten aan je voor en visualiseren deze met renderingen en 3D visuals. De investeringskosten kunnen eventueel worden verlaagd door te besparen op onderdelen of door bepaalde functies te integreren. Voor productconcepten waarbij vormgeving en uitstraling een grote rol spelen, kunnen we met behulp van mood boards een passende styling uitwerken.

Direct de product- en matrijskosten inzichtelijk

Via onze rekentool kunt u realtime een indicatieve prijs berekenen voor uw product inclusief de gereedschapskosten. Tevens kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen, deze ontvangt u binnen 24 uur, zodat u snel inzicht heeft in de exacte kosten voor uw product.

Onze werkwijze

PROTOTYPING

Prototyping is essentieel om tot een kwalitatief goed product te komen. Met prototyping kunnen noodzakelijke wijzigingen al in een vroeg stadium doorgevoerd worden. Dit voorkomt fouten, overbodig werk en hoge kosten.

Met onze technologie kunnen we zeer realistische prototypes produceren, die één op één vergelijkbaar zijn met het uiteindelijke spuitgiet product. 

VAN IDEE TOT PRODUCT

Wanneer het gekozen concept met de gewenste eisen is uitgewerkt en geoptimaliseerd, gaan we kijken naar de materiaalkeuze, oppervlakteafwerking en de sterkte van het product. Ook simulaties met betrekking tot tolerantie en belastbaarheid komen aan bod. Bij dit proces wordt rekening gehouden met extra ruimte voor eventuele componenten en bedrading en montage- en assemblagegemak.

PRODUCEREN

Uiteindelijk is je ontwerp klaar om (in grotere oplages) geproduceerd te worden. Dit kan met behulp van spuitgieten of 3D-printen.

Wanneer we bij het productieproces zijn aangekomen, zijn we 100% zeker van de kwaliteiten en de eigenschappen van het eindproduct.

Bekijk ons werk

En zie wat wij voor onze klanten ontwerpen en produceren op het gebied van spuitgieten:

 

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Boek een gratis brainstormsessie met onze industrieel design experts of vraag een offerte aan voor jouw product of onderdeel.

Veelgestelde vragen over ontwerp en ontwikkeling

We beantwoorden graag je vragen.

De setup kosten worden iedere productierun berekend. Dit zijn de kosten die gemaakt worden om de matrijs in de machine te installeren, het aanspuitkanaal te reinigen zodat het juiste materiaal verwerkt kan worden, de matrijs op temperatuur te brengen en de machine op uw matrijs af te stellen.

Wij maken altijd gebruik van stalen matrijzen. Standaard gebruiken wij P20 staal voor de vormplaten en maken wij het matrijshuis uit C45 staal. Indien gewenst kunnen wij ook hardere staaltypes toepassen.

Wij leveren altijd onder DDP voorwaarde. Dit staat voor Delivered Duty Paid (Incoterms). Wij zijn verantwoordelijk voor het afleveren van de goederen op de gewenste plaats in het land van de koper en betaalt alle kosten om de goederen naar de bestemming te brengen, inclusief invoerrechten en belastingen. DDP is een non-maritieme conditie en kan worden gebruikt voor alle vormen van vervoer.

Doorgaans hebben wij 6 tot 8 weken nodig voor het maken van uw matrijs. Na het testen van de matrijs sturen wij de samples naar u op ter goedkeuring. Wanneer de producten goedgekeurd zijn kunnen wij de producten, afhankelijk van de productiegrootte, in 2 tot 3 weken produceren. Het verzenden kost, afhankelijk van de keuze voor voor luchtvracht of zeevracht, respectievelijk 1 of 6 weken.

De voudigheid van de matrijs zegt wat over het aantal kernen of holtes in de matrijs. Dit bepaalt hoeveel producten er per shot uit de matrijs komen. Bij een enkelvoudige matrijs komt er per keer sluiten en openen van de matrijs één product uit. Bij een tweevoudige matrijs twee producten, etc..

Er zijn verschillende stappen die je kunt ondernemen om een nieuw product op de markt te brengen:

 1. Bedenk een nieuw productidee en onderzoek of er vraag naar is op de markt.
 2. Maak een prototype van het product en test het om te zien of het voldoet aan de behoeften en wensen van de klanten.
 3. Breng het product in productie en creëer een marketingplan om het product bekend te maken bij het publiek.
 4. Verkoop het product via winkels, online verkoopplatforms of rechtstreeks aan de klanten.
 5. Blijf het product verbeteren en nieuwe verkoopkanalen ontdekken om de verkoop te stimuleren.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het product van hoge kwaliteit is en aan de behoeften van de klanten voldoet. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je een duidelijk marketingplan hebt om het product bekend te maken bij het publiek en de verkoop te stimuleren.

Productontwikkeling is het proces waarbij een nieuw product of een verbeterd product wordt ontworpen en ontwikkeld. Dit proces omvat meestal verschillende stappen, zoals onderzoek naar de behoeften van de klanten, het ontwerpen van het product, het testen van prototypes en het uiteindelijk lanceren van het product op de markt. Het doel van productontwikkeling is om nieuwe of verbeterde producten te maken die aan de behoeften van de klanten voldoen en die succesvol zullen zijn op de markt.

De kosten om een product te laten maken kunnen sterk variëren afhankelijk van het type product en de specifieke eisen die er aan het product gesteld worden. Bovendien kunnen de kosten ook afhangen van het aantal producten dat gemaakt moet worden en de hoeveelheid tijd en middelen die nodig zijn om het product te ontwikkelen. In het algemeen kunnen de kosten van productontwikkeling een aanzienlijk deel van de totale kosten van een product uitmaken, dus het is belangrijk om deze kosten goed in de gaten te houden en te beheersen.

Er zijn verschillende manieren om een prototype van een product te creëren, afhankelijk van de specifieke eisen van het product en de beschikbare middelen. Een aantal stappen die vaak genomen worden om een prototype te maken zijn:

 1. Maak een gedetailleerd ontwerp van het product met behulp van tekeningen of computerprogramma’s zoals CAD-software.
 2. Kies de materialen die gebruikt zullen worden om het prototype te maken. Dit kan bijvoorbeeld kunststof, metaal of hout zijn.
 3. Maak een prototype van het product met behulp van traditionele handwerktechnieken of met behulp van technologieën zoals 3D-printing.
 4. Test het prototype om te bepalen of het product werkt zoals verwacht en of het aan de behoeften van de klanten voldoet.
 5. Pas het ontwerp aan indien nodig en maak eventueel nieuwe prototypes om te blijven verbeteren totdat het product aan alle eisen voldoet.

Een product prototype is een vroege versie van een product dat gebruikt wordt om het ontwerp en de werking van het product te testen en te verfijnen. Een prototype is meestal een fysiek model van het product dat gemaakt is met behulp van materialen die vergelijkbaar zijn met de materialen die later gebruikt zullen worden om het eindproduct te maken. Prototypes kunnen worden gebruikt om te testen hoe het product werkt in de praktijk, om het ontwerp te verbeteren en om te bepalen of het product aan de behoeften van de klanten voldoet.

Er zijn drie belangrijke vormen van product prototyping:

 1. Rapid prototyping, ook wel snel prototyping genoemd, is een techniek waarbij een prototype snel en efficiënt gemaakt kan worden met behulp van technologieën zoals 3D-printing. Dit maakt het mogelijk om snel verschillende prototypes te maken en te testen om het ontwerp te verbeteren.
 2. Virtual prototyping (Digital Twin) is een techniek waarbij een prototype niet fysiek gemaakt wordt, maar in plaats daarvan op een computer gesimuleerd wordt. Dit maakt het mogelijk om het ontwerp en de werking van het product te testen zonder dat er fysieke prototypes gemaakt hoeven te worden.
 3. Working prototypes zijn prototypes die werken zoals het eindproduct zal werken. Deze prototypes worden vaak gebruikt om te testen of het product aan de behoeften van de klanten voldoet en om het ontwerp verder te verfijnen. Working prototypes zijn vaak gemaakt met behulp van dezelfde materialen en technieken die later gebruikt zullen worden om het eindproduct te maken.

Prototyping is belangrijk omdat het een effectieve manier is om het ontwerp en de werking van een product te testen en te verfijnen voordat het product op grote schaal geproduceerd wordt. Door prototypes te maken en te testen, kunnen eventuele problemen en ontwerpfouten opgespoord en verholpen worden voordat het product op de markt komt. Dit kan helpen om te voorkomen dat er producten op de markt komen die niet aan de behoeften van de klanten voldoen, wat kan leiden tot klachten en financiële verliezen. Bovendien kan prototyping ook helpen om het ontwerp te verbeteren en om te bepalen of het product succesvol zal zijn op de markt.

Productinnovatie is het proces waarbij nieuwe of verbeterde producten ontwikkeld worden die aan de behoeften van de klanten voldoen. Productinnovatie kan betrekking hebben op zowel nieuwe producten als op bestaande producten die verbeterd worden. Het doel van productinnovatie is om producten te maken die uniek zijn, die aan de behoeften van de klanten voldoen en die succesvol zullen zijn op de markt. Productinnovatie kan bijdragen aan het succes van een bedrijf door het te helpen om zich te onderscheiden van de concurrentie en door te zorgen dat het bedrijf blijft voldoen aan de veranderende behoeften van de klanten.

Er zijn verschillende vormen van innovatie, afhankelijk van de context waarin de innovatie plaatsvindt en de specifieke doelen van het innovatieproces. Een aantal vormen van innovatie zijn:

 1. Technologische innovatie, waarbij nieuwe of verbeterde technologieën gebruikt worden om producten en diensten te ontwikkelen.
 2. Procesinnovatie, waarbij nieuwe of verbeterde processen gebruikt worden om producten en diensten te ontwikkelen of om bestaande processen te verbeteren.
 3. Organisatorische innovatie, waarbij nieuwe of verbeterde organisatiestructuren en -processen gebruikt worden om de efficiëntie en het succes van een organisatie te verbeteren.
 4. Marktinnovatie, waarbij nieuwe of verbeterde producten en diensten ontwikkeld worden om te voldoen aan de behoeften van de klanten en om een concurrentievoordeel te behalen.
 5. Sociaal-maatschappelijke innovatie, waarbij nieuwe of verbeterde producten en diensten ontwikkeld worden om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren.

Productinnovatie is belangrijk omdat het helpt om het succes en de groei van een bedrijf te bevorderen. Door nieuwe of verbeterde producten te ontwikkelen die aan de behoeften van de klanten voldoen, kan een bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie en kan het een concurrentievoordeel behalen. Bovendien kan productinnovatie ook helpen om de klanttevredenheid te verhogen en om de omzet en winst van het bedrijf te verhogen. Verder kan productinnovatie ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen.

Er zijn een aantal dingen die nodig zijn om productinnovatie te kunnen realiseren, waaronder:

 1. Een duidelijke visie op de toekomstige behoeften van de klanten en de markt.
 2. Een team van ervaren en deskundige medewerkers die betrokken zijn bij het innovatieproces.
 3. Toegang tot de juiste technologieën en middelen om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen.
 4. Een flexibele en innovatieve organisatiecultuur die gericht is op continu verbetering en ontwikkeling.
 5. Sterke samenwerking met andere afdelingen binnen het bedrijf en met externe partijen zoals leveranciers en klanten.
 6. Voldoende financiële middelen om het innovatieproces te ondersteunen en te versterken.

Jouw vrijblijvende offerte op maat

Onze ideale combinatie: hoogwaardig product design en low-cost productie.