KUNSTSTOF PRODUCTEN SPUITGIETEN
Na het productontwerp volgt de fase om het product daadwerkelijk te vervaardigen. Kunststof spuitgieten van producten behoort tot onze core business.
Direct prijs berekenen

Kunststof spuitgieten

De spuitgieterij van QDP is al meer dan 25 jaar specialist in het kunststof spuitgieten van producten. Deze techniek wordt toegepast om plastic producten te maken. Om dit te bewerkstelligen gebruikt QDP verschillende spuitgietmachines. Deze zijn specifiek bedoeld voor gebruik van thermoplastische kunststoffen, beter bekend onder de naam plastic. Dankzij deze techniek en onze ervaring weten wij altijd hoge kwaliteit te leveren, ook in kleinere aantallen

ERVAREN PARTIJ IN KUNSTSTOF SPUITGIETEN

Als ervaren partij in het spuitgieten van kunststof producten, leveren wij hoogwaardige producten op basis van veel verschillende materialen. Denk hierbij aan thermoplasten als ABS, polypropeen, polyetheen, polystyreen en meer. Ook zijn we goed thuis in engineering plastics als polyamide, polyoxymethyleen, thermoplastisch-elastomeer en poly-vinyl-chloride. Voor het spuitgieten van al uw kunststof producten kunt u dus bij QDP terecht. Nieuwsgierig geworden naar wat we voor u kunnen betekenen? Kijk alvast voor een prijsindicatie. Of vraag direct een offerte op maat aan.

online calculator voor spuitgieten

Een product en offerte op maat

Via onze rekentool kunt u realtime een indicatieve prijs berekenen voor uw product inclusief de gereedschapskosten. Tevens kunt u een vrijblijvende offerte aanvragen, deze ontvangt u binnen 24 uur, zodat u snel inzicht heeft in de exacte kosten voor uw product.

WAAROM QDP?

  • Van idee tot eindproduct
  • Winnaar Red Dot Award
  • Gezamenlijke brainstorm
  • Producten van hoge kwaliteit
  • Eigen productie in China
  • Lage productiekosten

Bekijk onze cases

Hoeflake button

Hierbij staat uiteraard probleemloos functioneren voorop. Maar ook kwaliteiten als kleurvastheid, eenvoudige installatie en hufterproof spelen een belangrijke rol.

Kunststof kettingbeschermer voor Van Raam

kunststof_kettingkast

Spuitgieten ook interessant kan zijn voor relatief kleinere oplages

HOE GAAT SPUITGIETEN IN ZIJN WERK?

Spuitgieten is een vormtechniek die gebruikt wordt om kunststof producten te maken. Het belangrijkste onderdeel in dit proces zijn de matrijzen. Dit zijn de mallen die de producten hun uiteindelijke vorm geven. Deze matrijzen worden gevuld met een vloeibare massa die is gecreëerd door kunststof granulaat te laten smelten. Wanneer de matrijzen gevuld zijn en het materiaal z’n vorm heeft aangenomen, kan het materiaal gaan stollen. Nadat dit proces is voltooid, is het uiteindelijke product gereed.

Omdat de matrijzen zo’n belangrijke rol spelen in het spuitgieten van kunststof, is het belangrijk dat deze goed gemaakt worden. De matrijs vormt ten slotte de basis van hoe het product eruit komt te zien. Ieder foutje in de mal is te zien in het eindproduct. Onze matrijzen worden daarom gemaakt in onze eigen matrijzenmakerij. Op deze manier hebben wij complete controle over de kwaliteit en weten wij zeker dat we producten kunnen leveren van hoog niveau.

OOK BIJ KLEINE AANTALLEN IS SPUITGIETEN VAN KUNSTSTOF PRODUCTEN MOGELIJK

Doordat wij zelf de matrijzen produceren kan spuitgieten kan bij QDP ook in kleinere aantallen. Een groot misverstand is dat spuitgieten alleen rendabel is bij grote volumes, gezien de hoge investeringskosten van de matrijzen. Omdat wij de matrijzen in onze eigen matrijzenmakerij in China in eigen huis vervaardigen zijn de kosten van onze spuitgieterij vele malen lager dan in Europa. Dit betekent dat ook voor kleine volumes het zeer aantrekkelijk is om uw producten bij QDP te laten spuitgieten. Bereken daarom ook voor kleinere aantallen uw kosten met onze rekentool.

Blijkt de investering in matrijzen toch boven uw budget, dan kunnen wij ook voor u 3D-printen.

Wilt u eerst meer informatie of direct een geheel vrijblijvende offerte ontvangen? Ook dat is mogelijk. Wij helpen u graag met uw productidee en om dit uit te werken naar een eindproduct.

HET SPUITGIETPROCES VAN A TOT Z

De eerste stap van het spuitgietproces start met het maken van een ontwerp voor het eindproduct. Op basis daarvan wordt de matrijs gemaakt. Ook wordt de juiste samenstelling van kunststof bepaalt; afhankelijk van de toepassing van het product kan er eventueel gekozen worden om additieven toe te voegen. Daarna kan het daadwerkelijke spuitgietproces beginnen. Na het omsmelten van het kunststofgranulaat of –poeder wordt de vloeibare massa onder hoge druk in de holtes van de matrijs gespoten. Vervolgens wordt de geïnjecteerde vloeistof op een zo gelijkmatig mogelijke manier gekoeld, waarna het eindproduct kan worden uitgestoten of verwijderd.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN SPUITGIETEN?

Spuitgieten biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere vormgevingstechnieken. Hierbij kunt u denken aan:

Veel vrijheid met betrekking tot de vormgeving van het eindproduct: Door de hoge druk waarmee de vloeibare massa in de matrijs wordt gespoten, is het mogelijk om veel details in het design aan te brengen – iets dat met veel andere vormgevingstechnieken lastiger (en vaak ook duurder) is om te realiseren.

Een hoge efficiëntie: Spuitgieten vergt enige voorbereiding, waaronder het vervaardigen van de matrijs. Maar het spuitgietproces zelf verloopt bijzonder snel; er kunnen in korte tijd grote aantallen geproduceerd worden, wat het een zeer kosten efficiënte oplossing maakt.

Consistentie in vorm en kwaliteit: Omdat het spuitgietproces machinaal wordt uitgevoerd, is de kans op productiefouten vrijwel nihil. Daardoor vertonen de eindproducten geen verschillen vertonen ten opzichte van elkaar.

DE TOEGEVOEGDE WAARDE VAN QDP

We helpen je graag verder.

Spuitgieten is een techniek waarbij kunststof in de vorm van granulaat of poeder wordt omgesmolten tot een vloeibare massa, waarna deze onder hoge druk wordt ingespoten in een zogeheten matrijs. Die matrijs heeft een holte in de vorm van het eindproduct. Door de vloeibare massa te koelen stolt deze, waarna het product uit de matrijs kan worden verwijderd. Spuitgieten behoort tot de meest gebruikte technieken voor het vervaardigen van kunststof onderdelen. Gezien het feit dat de productiekosten van matrijzen relatief hoog zijn, wordt er doorgaans alleen van de spuitgiettechniek gebruik gemaakt voor producten die in hogere aantallen geproduceerd moeten worden.

In onze spuitgietfabriek in China is het ook mogelijk om halffabricaten te laten assembleren tot eindproduct. Wij kunnen hierbij de inkoop van de benodigde onderdelen verzorgen. Daarnaast kunnen we uw product voorzien van een passende verpakking die goed beschermt en de juiste uitstraling heeft.

Voor uw product kunnen wij alle professionele documentatie verzorgen. Van 2D- en 3D-impressies en animaties tot catalogi en handleidingen.

Wij leveren uw producten worldwide van deur tot deur. Hiervoor werken we nauw samen met betrouwbare logistieke partners die het vervoer door de lucht, over zee en over land realiseren. Wij regelen hierbij ook alle benodigde documenten, douaneformaliteiten en betaling van invoerrechten. Ontzorgen zit in onze genen!

Er zijn vele verschillende kunststoffen die gebruikt kunnen worden voor spuitgieten, zoals polyethyleen, polypropyleen, acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), polycarbonaat, polyvinylchloride (PVC) en vele anderen. Het is belangrijk om een kunststof te kiezen die geschikt is voor de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen van het eindproduct.

Spuitgieten is een vorm van gieten waarbij gesmolten kunststof in een mal gespoten wordt om een vorm te creëren. Dit betekent dat spuitgieten kan worden gebruikt met vele verschillende soorten kunststof, waaronder polyethyleen, polypropyleen, acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), polycarbonaat, polyvinylchloride (PVC) en vele anderen. Het is belangrijk om een kunststof te kiezen die geschikt is voor de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen van het eindproduct.

Spuitgieten is een proces waarbij gesmolten kunststof onder hoge druk in een mal gespoten wordt om een vorm te creëren. Een spuitgietmachine bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een hopper waar het kunststof in wordt geplaatst, een verwarmingssysteem om het kunststof te smelten, een spuitkop om het kunststof onder druk in de mal te spuiten, en een koude kamer waar de mal afgekoeld wordt om de uiteindelijke vorm te harden. De mal bevat caviteiten in de gewenste vorm van het eindproduct, en wanneer het kunststof in de mal gespoten wordt, vormt het zich naar deze caviteiten. Na het afkoelen en harden van het kunststof, kan het eindproduct uit de mal verwijderd worden.

Bij 2K spuitgieten worden twee materialen met verschillende eigenschappen, kleuren of niveaus van hardheid in één spuitgietproces verwerkt tot één eindproduct. Het kan ook in 2 productie stappen, dit is een goedkopere manier en heeft de voorkeur bij kleine oplages. 

Bekende voorbeelden zijn o.a. handvatten van fietsen, tandenborstels met een harde steel en een zachte greep, bediening knoppen.

Ja, staal kan worden gespoten met behulp van spuitgiettechnieken. Het spuitgieten van staal is echter minder gebruikelijk dan het spuitgieten van andere materialen, zoals kunststoffen, omdat staal een hogere smeltpunt heeft en moeilijker te bewerken is. Het spuitgieten van staal vereist speciaal gereedschap en vaak ook speciale technieken, dus het is belangrijk om een ervaren bedrijf in te schakelen als je staal wilt spuitgieten.

Het spuitgieten van materialen kan een duurzame manier zijn om producten te maken, afhankelijk van de materialen die worden gebruikt en hoe de producten worden gebruikt. In het algemeen kan spuitgieten een efficiënte manier zijn om producten te maken omdat het relatief weinig afval creëert en de precisie van de vormen kan worden gecontroleerd. Bovendien kan spuitgieten ook worden gebruikt om recycling te bevorderen door het hergebruik van oude materialen in nieuwe producten. Echter, als de materialen die worden gebruikt niet duurzaam zijn of als de producten op een onduurzame manier worden gebruikt, kan het spuitgietproces zelf niet duurzaam zijn.

Spuitgieten biedt verschillende voordelen in vergelijking met andere vormen van gieten. Een van de voornaamste voordelen is dat spuitgieten het mogelijk maakt om complexe vormen te maken met een hoge nauwkeurigheid en een gladde afwerking. Dit maakt het proces geschikt voor het maken van onderdelen met precieze afmetingen en eigenschappen. Bovendien kan spuitgieten met een hoge productiesnelheid worden uitgevoerd, wat het proces geschikt maakt voor grote productievolumes. Andere voordelen van spuitgieten zijn dat het materiaalverspilling minimaliseert en dat het proces kan worden gebruikt met een breed scala aan kunststoffen.

Spuitgieten is een aangewezen productietechniek voor het maken van complexe vormen met een hoge nauwkeurigheid en een gladde afwerking. Dit maakt het geschikt voor het maken van onderdelen met precieze afmetingen en eigenschappen, zoals bijvoorbeeld auto-onderdelen, elektronica, medische apparatuur en speelgoed. Bovendien kan spuitgieten met een hoge productiesnelheid worden uitgevoerd, wat het geschikt maakt voor grote productievolumes. Spuitgieten kan ook worden gebruikt met een breed scala aan kunststoffen, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen en eindproducten.

Spuitgieten wordt meestal gebruikt voor het gieten van kunststof, omdat dit materiaal gemakkelijk kan worden verwarmd tot een vloeibare toestand en onder hoge druk in een mal gespoten kan worden. Metaal kan ook worden gespoten, maar dit is meestal niet de aangewezen productietechniek, omdat het proces complexer en duurder is dan het gieten van kunststof. Er zijn andere technieken voor het gieten van metaal, zoals zandgieten en vormgieten, die geschikter zijn voor dit doel.

Het is moeilijk om een algemeen antwoord te geven op de levensduur van een matrijs voor spuitgieten, omdat deze kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal waaruit de matrijs gemaakt is, de kwaliteit van de matrijs, de frequentie waarmee de matrijs gebruikt wordt en de manier waarop de matrijs wordt onderhouden. In sommige gevallen kan een matrijs meerdere jaren meegaan, terwijl in andere gevallen de levensduur korter kan zijn. Het is belangrijk om de matrijs goed te onderhouden en om op tijd te vervangen als dit nodig is om de productie-efficiëntie en de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen.

Het is moeilijk om een algemeen antwoord te geven op de kosten van het laten maken van een mal voor spuitgieten, omdat deze kosten sterk kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de mal, het materiaal waaruit de mal gemaakt wordt, en de leverancier die de mal maakt. In sommige gevallen kan het laten maken van een mal een aanzienlijke kostenpost zijn, vooral voor kleinere productievolumes. Het is daarom belangrijk om een leverancier te kiezen die ervaren is in het maken van mallen voor spuitgieten van kleine productievolumes en die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Boek een gratis brainstormsessie met onze industrieel design experts of vraag een offerte aan voor jouw product of onderdeel.

Jouw vrijblijvende offerte op maat

Onze ideale combinatie: hoogwaardig product design en low-cost productie.